Startsida Umeå kommun

Foto Peter Lundström

Vernissage i Umeå konsthall: Anna Kristensen

Lördag 27 oktober klockan 13, öppnar utställningen "Grethe – en vapenmottagning" i Umeå konsthall, Väven. Anna Kristensen berättar om sina verk. Varmt välkomna till vernissage!

Anna Kristensen har under fem års tid undersökt sin egen släkthistoria. Genom ett omfattande dokumentärt arbete om sin pappa och hans deltagande i den danska motståndsrörelsen, vill hon synliggöra en mörklagd del av andra världskrigets historia. –Jag vill att mitt arbete ska väcka frågor och inspirera till motstånd mot de krafter som hotar medmänsklighet, jämlikhet, frihet och demokrati, säger Anna Kristensen.

Utställningen visar delar ur Kristensens egen process att försöka förstå det som hänt genom bland annat filmade intervjuer, fotografier och målningar.
Från att ha kämpat för sitt lands frihet och räknats till de ”goda”, blev Kristensens pappa från och med fredsdagen den 5 maj 1945 betraktad med misstänksamhet och som landsförrädare eftersom han även var kommunist. Direkt efter kriget flyttade han till Sverige och berättade väldigt lite om dessa upplevelser för sina närmaste.

Anna Kristensen är född 1956 i Tåsjö och är boende och verksam i Umeå. 2013 tilldelades hon Västerbottens kurrirens kulturpris. Kristensen har en rad offentliga gestaltningar och separatutställningar bakom sig. Hon är utbildad på Den Fynske Kunstakademie i Odense 1976–1978, Konstskolan Brage i Umeå 1978–1979, Konstvetenskap Umeå Universitet 1978–1980.

Utställningen visas under perioden 27 oktober 2018 – 13 januari 2019 i Umeå konsthall, plan 3 i Väven. Projektet stöds av Konstnärsnämnden, Helge Ax:son Johnsons stiftelse, Stiftelsen Svensk-Danska kulturfonden och Film i Västerbotten. Umeå konsthall har samma öppettider som Umeå stadsbibliotek. 

Kontakt

Anja Boman
konstsekreterare
090-16 34 74
070-388 34 74
anja.boman@umea.se

©Anna Kristensen/Bildupphovsrätt2018

Mer information

UTSTÄLLNINGSPROGRAM

Lördag 27 oktober

VERNISSAGE: GRETHE- EN VAPENMOTTAGNING Konstnären Anna Kristensen finns på plats och berättar om sin utställning. 
Tid: 13:00. Presentation startar 13:30.
Plats: Umeå konsthall, plan 3 i Väven
Anmälan: Ingen föranmälan krävs

 

Torsdagarna 8/11, 15/11, 22/11, 29/11, 6/12, 13/12, 20/12, 10/1

LUNCHVISNING: GRETHE- EN VAPENMOTTAGNING
Vår konstpedagog berättar och visar utställningen. Språk svenska.

Tid: 12:30-12:45
Plats: Umeå konsthall, plan 3 i Väven
Anmälan: Kostnadsfritt, ingen föranmälan krävs

 

Söndag 11 november

SAMTAL: ANNA KRISTENSEN OCH LENA BERGGREN OM ”DET NÖDVÄNDIGA MOTSTÅNDET”
Går det att hävda att åskådaren i alla lägen är oskyldig? Eller finns det situationer där det enda moraliskt försvarbara alternativet är motstånd, trots att det är både olagligt och förenat med livsfara? Välkommen att lyssna på ett samtal mellan konstnär Anna Kristensen och historiker Lena Berggren om civilkurage, moral och antifascistiskt motstånd igår och idag.

Tid: 13:00-13:45
Plats: Umeå konsthall, plan 3 i Väven
Anmälan: Kostnadsfritt, ingen föranmälan krävs. 

Samtalet är en del av utställningsprogrammet i Umeå konsthall och även en del av ”c/o Väven – Demokratin beror på oss”.

Söndag 11 november

FÖRELÄSNING: BERNT HERMELE OM ”KOMMER DE SÅ SKJUTER JAG OSS” – OM SVENSKA JUDARS LIV I SKUGGAN AV FÖRINTELSEN
Det finns mängder av böcker om svenska antisemiter, fascister och rasbiologer, men ytterst få om hur det var att leva som svensk jude när nazisterna lade stora delar av Europa under sig. Bernt Hermele, journalist och författare berättar om sin senaste bok där han har undersökt situationen för några svensk-judiska familjer under andra världskriget. Välkommen! 

Tid: 14:00-14:45
Plats: Umeå konsthall, plan 3 i Väven
Anmälan: Kostnadsfritt, ingen föranmälan krävs.

Föreläsningen är en del av utställningsprogrammet i Umeå konsthall och även en del av ”c/o Väven – Demokratin beror på oss”.


Kontakt

Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå
090-16 10 00

Kontaktvägar

Genvägar

Umeå är en kulturstad i Europa. Här finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare. Med gemensamma krafter skapar vi välfärd och samhällsnytta för kommunens invånare.