Startsida Umeå kommun
Bild på löfteskarta

Lämna klimatlöfte och delta i utmaning inför Earth Hour

Måndag 18 mars startar en klimatutmaning mellan Umeå, Skellefteå och Storuman i samband med klimatmanifestationen Earth Hour. Den kommun vinner som får in flest klimatlöften till finalen lördag 30 mars klockan 20.30. Lämna ett klimatlöfte, delta i utmaningen för Umeå kommun och få chans att vinna elcykel!

– I år är det extra roligt då vi utlyser en klimatutmaning mellan Umeå, Skellefteå och Storumans kommuner under Earth Hour. Alla som är med och lämnar ett löfte på klimatlöfteskartorna för respektive ort har chans att vinna en elcykel och ett antal fina klimatsmarta priser, säger Eduardo Pettersson, energi-och klimatrådgivare, Umeå kommun.

Storumans kommun är favorittippad i utmaningen då de ganska nyligen var med i SVT:s Storuman forever med Heidi Andersson och Björn Ferry som engagerade bygden i klimatfrågor.

– Det är kul att Storuman får vara med och utmana de stora kommunerna. Det känns bra med en kampanj där vi lottar ut ett väldigt användbart pris som bidrar till mer hållbara resor, säger Erika Arklöf, projektledare, tekniska avdelningen, Storumans kommun.

Skellefteå vill ta hem flest klimatlöften

Även Skellefteå kommun känner sig peppade att vara med i klimatutmaningen för Earth Hour och hoppas på att få in flest klimatlöften.

– Skellefteå antar utmaningen att samla in fler klimatlöften än Umeå och Storuman. Vi behöver alla minska vår klimatpåverkan, för våra barns och kommande generationers framtid. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Vad lovar jag att göra för vår planet? Det är en fråga som många behöver ställa sig, säger Jenny Sundkvist, energi- och klimatrådgivare, Skellefteå kommun.

Klimatutmaning Earth Hour

Klimatutmaningen mellan Umeå, Skellefteå och Storumans kommuner pågår mellan klockan 09.00 måndag 18 mars och klockan 20.30 lördag 30 mars. Den kommun vinner som får flest klimatlöften per invånare. Du som deltar lämnar löften för att skapa en bättre miljö. Det kan vara allt från att resa mer hållbart, spara energi hemma, placera sina pengar i gröna sparalternativ eller äta mer klimatsmart.

Så här går det till:

Lämna ditt klimatlöfte och placera det på kartan antingen där du bor, arbetar eller på en annan plats där du lovar att göra en insats för klimatet. Alla som avger ett klimatlöfte har möjlighet att vinna en elcykel och andra fina, klimatsmarta priser.

Det kan vara allt från att resa mer hållbart, spara energi hemma, placera dina pengar i gröna sparalternativ eller äta mer klimatsmart. Dela gärna dina aktiviteter under #EH2019Umeå, #EH2019Skellefteå eller #EH2019Storuman.

Lämna klimatlöfte

Avge ditt klimatlöfte i vårt löfteskarta

Cykelstället i Umeå, lördag 30 mars

Energirådgivningen vid Umeå kommun kommer att finnas på Cykelstället, korsningen Västra Esplanaden–Kungsgatan, lördag 30 mars, klockan 11.00–14.00, för att informera om Earth Hour. Du som avger ett klimatlöfte får en ”earth hour-kortlek” så långt lagret räcker. Det kommer även finnas möjlighet att testa U-bikes ellådcyklar och vinna biobiljetter. Du som är Umeåbo får gärna dela med dig av dina aktiviteter under Earth Hour på #EH2019Umeå.

Stadshuset i Umeå släcks ner

Som en symbolhandling kommer stadshuset att släckas ner under Earth Hour-timmen klockan 20.30–21.30. Du kan själv vara med och uppmärksamma Earth Hour. Genom en enkel handling, att släcka ljuset en timme, skickar du en viktig signal till politiker och beslutsfattare att ta klimatet och miljön på allvar.

Kontakt

Eduardo Pettersson
energi- och klimatrådgivare
090-16 16 76
076-135 76 56
eduardo.pettersson@umea.se

Erik Eklund
energi- och klimatrådgivare
090-16 16 85
070-237 53 63
erik.eklund@umea.se

Affisch för Earth Hour

Kontakt

Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå
090-16 10 00

Genvägar

Umeå är en kulturstad i Europa. Här finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.
Umeå kommun är regionens största arbetsgivare. Med gemensamma krafter skapar vi välfärd och samhällsnytta för kommunens invånare.